Barn- och ungdomslitteratur

Barn- och ungdomslitteratur

Med humor närmare vi oss det svåra! Åsa-Caroline levererar spännande och humoristiska kapitelböcker, med en gnutta terapi/ Tidningen Skolfamiljen

 

Tänkvärd mysteriebok med stämningsfulla illustrationer! Språket ger en lugn och behaglig känsla, den invaggar läsaren i ett slags sagoatmosfär, samtidigt som en intensiv spänning gradvis byggs upp, som leder till en överraskande vändning i slutet av boken. Äventyret fungerar utmärkt som högläsningsbok/ Tidningen Kulturen

Tuggummitanten


Vem är Tuggummitanten? Bästisarna Tyra och Siri smyger på allt konstigt folk som bor i Markbyn. Konstigast av alla tycker de att den långa, bleka och väldigt smala tanten som bor i Läbbiga Huset är. Hon som alltid verkar tugga tuggummi. När bästisarna smyger utanför hennes hus upptäcker de att allt inte står rätt till med henne. Tillsammans med Tyras mormor, Mommi, måste de ta reda på sanningen om Tuggummitanten innan något hemskt händer.


Tuggummitanten är första boken i serien om Smygklubben Mommi & Folket och under äventyret funderar bästisarna på vad som kan hända när någon inte vill äta och med hjälp utav Mommi får de svar på frågor om lite svårare ämnen som  ätstörning, utanförskap, mobbing och familjekonflikt på ett enkelt och lättsamt vis.

Sture Sprakman


Sture Karlsson jobbar som vaktmästare på skolan där Tyras pappa är musiklärare. Tyra och Siri kallar honom för Sture Sprakman för när han spelar piano spretar hans hår åt alla håll och han ser nästan ut som ett sprakande tomtebloss. Men varför beter sig Sture så underligt? Så fort han är bland människor blir han rädd och springer i väg.


Det finns få människor som känner sig säkra och trygga i alla situationer och det fnns de som känner sig blyga och osäkra i enbart sociala sammanhang. Under äventyret funderar bästisarna över olika rädslor. Med hjälp av Mommi klurar de på om man kan vara rädd för precis allting och hur man gör om en rädsla har blivit så stor att någon känner skräck i hela kroppen, även om man inte står inför någon fara.

Tix & Tax – Flörten


Malin och Jonas, eller Tix och Tax som de kallas, är tvillingar och ska börja första klass. Malin, som önskar sig en hund, kallas för Tax och Jonas kallas för Tix för att han har tics. Malin är rädd för att klasskompisarna ska tycka att Jonas är konstig  på grund av sina tics. Och när han blir nervös kan det bli värre än vanligt.

När Tix blir vän med Mickan börjar det rycka i Jonas öga. När Mickan tittar på Jonas rycker det i hennes öga också. Malin funderar på om Jonas tics kan ha smittat av sig och vad händer om hela klassen får det?


Förhoppningsvis kan boken skapa en ökad förståelse och kunskap om tics. En del av förståelsen kan vara att förstå att tics inte är viljemässigt styrt och att det kan bli värre vid stress och när det uppmärksammas.

Recensioner & Bloggar